Terapia canalului dintilor este componenta principala a endodontiei, o sectiune a stomatologiei care se ocupa de prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor pulpei dentare. Endodontica face parte din stomatologia terapeutica, asigurand manipulari de natura medicala in cavitatea dintelui, canalele radiculare si tesuturile adiacente pentru boli ale pulpitei si parodontitei apicale. Focarele cu inflamatii acute si cronice la nivelul pulpei si parodontului provoaca inconveniente fizice si morale pacientului, ele pot servi drept sursa de dezvoltare a proceselor inflamatorii odontogene din regiunea maxilofaciala si a gatului, pot complica cursul bolilor organelor si sistemelor interne si pot provoca dezvoltarea bolilor cauzate focal. Prin urmare, aceste focare de infectie necesita un tratament endodontic in timp util, adecvat si eficient.
Obiectivul acestei etape este restabilirea functiei dintilor si eliminarea defectelor estetice. Toate manipularile sunt efectuate de specialistii clinicii, la un nivel profesional ridicat, cu controlul etapelor intermediare folosind radiografii, astfel incat sa poti fi sigur de rezultatul excelent al tratamentului.
Succesul tratamentului endodontic depinde de multi factori, precum si de o serie de proceduri secventiale si bine definite. Urmand protocolul si executand clar fiecare etapa a terapiei canalului radicular, se poate obtine un rezultat previzibil.
Tratamentul endodontic poate include:
Tratamentul clinicii dentare necesita, de obicei, este de una pana la trei vizite. In primul rand, stomatologul examineaza dintele, pentru a determina daca pulpa este afectata. Daca se ia o decizie de a trata canalul radacinii, medicul deschide camera pulpei prin coroana dintelui. Pentru a calma durerea, chiar inainte de aceasta etapa se efectueaza anestezie. Apoi toata pulpa deteriorata sau bolnava este indepartata din camera pulpei si din canalele radiculare. Canalele radiculare ale dintelui sunt curatate, extinse si formate pentru comoditatea umpluturilor ulterioare.
In ultima etapa a tratamentului in clinica dentara, structura, functia si aspectul unui dinte pot fi refacute cu ajutorul unei coroane montate pe un dinte. Tipul de material din care este alcatuita coroana, depinde de locatia dintelui in cavitatea bucala, de culoarea dintelui, de tesuturile naturale ramase ale dintelui si de alti factori. De exemplu, este posibil ca dintele frontal sa necesite o coroana de portelan sau ceramica-metal. Cu o deteriorare extinsa a unuia dintre dintii posteriori, se poate folosi o coroana ceramica.
Ce riscuri sunt pentru Endodontie, tratamentul radacinilor dentare, obturatia de canal
Probabilitatea sa se reia infectia dupa un anumit timp dupa tratamentul endodontic, este foarte mica. Cea mai recenta tehnologie permite distrugerea majoritatii microorganismelor. Cu cu tratamentul corect al canalului radacinilor, succesul este de 100% garantat. Conform studiilor stiintifice, tratamentul endodontic primar se incheie cu succes in medie de 99 % din 100 de cazuri.
Pretul tratamentelor endodontice, tratamentul radacinilor dentare, obturatia de canal este format in funtie de materialele folosite in fiecare caz specific.