Sursa: doctorulmeu.net
Ortodonția este ramura stomatologiei specializată în diagnosticarea, prevenția și tratamentul iregularităților (malocluziilor) dentare și faciale. Brackeții, aliniatoarele și alte tipuri de aparate ortodontice sau ortopedice sunt utilizate pentru corectarea anomaliilor prin mișcarea dinților și a oaselor.
Beneficiul cel mai important este o ocluzie (mușcătură) corectă, care e mai puțin expusă la formarea cariilor, a fracturilor dentare, a problemelor parodontale. Dar la fel de importantă e creșterea încrederii de sine, care ne poate ajuta la o apariție plăcută, îngrijită și un zâmbet mai frumos.
Educația ortodontică, insuficientă în România
Un studiu de piață, realizat recent pe un eșantion de 1.211 subiecți, arată că 53,84% din totalul persoanelor care apelează la un medic ortodont este reprezentat de copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani. Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 11 ani reprezintă 40,63%, din care 56,71% sunt de sex feminin, iar cei cu vârsta între 11 și 16 ani dețin un procentaj de 13,21%, din care 60,63% sunt de sex feminin.
Educația ortodontică la adulții tineri, cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani, e aproape inexistentă. Doar un procent de 13,13% dintre adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani solicită ajutorul unui medic ortodont. Doar un procent de 29% dintre adulți cu vârsta cuprinsă între 26 și 45 de ani apelează la un medic ortodont. Din acest procent foarte mic, aproximativ 78% sunt femei și doar 22% sunt bărbați.
Această tendință derivă din faptul că educația ortodontică nu e la cote foarte înalte, percepția generală fiind aceea că problemele ortodontice pot fi rezolvate numai în perioada de creștere, ceea ce este fals. Este adevărat că în perioada copilăriei se pot rezolva probleme atât ortopedice, cât și ortodontice, însă oamenii trebuie să fie bine informați că la medicul ortodont se poate apela indiferent de vârstă.
Aproximativ 18 milioane de români ar avea nevoie de tratamente ortodontice. Frecvența anomaliilor dentofaciale e cam la același nivel ca și în alte state europene, dar educația sanitară este mai orientată spre prevenție. În ultimul timp, în România, este o creștere informațională pe acest segment, însă tot insuficientă rămâne. Oricum, din 2007 am observat o creștere a interesului românilor în ceea ce privește îngrijirea danturii, însă în continuare România se află pe un loc codaș în topurile europene și mondiale.
Înghesuirea dinților
Cea mai comună problemă ortodontică o reprezintă înghesuirea dentară. Dinții pot fi prost aliniați, fie că arcadele dentare sunt prea mici, fie dinții sunt prea mari. Oasele și gingiile în cazul dinților foarte înghesuiți sunt greu de periat, inflamațiile sunt frecvente, oasele alveolare pierd din înălțime, gingiile încep să se retragă, dinții devin mobili și se pierd în final. Dinții impactați (care nu pot să erupă, rămân în os), mușcătura ineficienta sau aparența neplăcută pot rezulta din aceste înghesuiri.
Problemele de respirație orală (respirația pe gură în loc de nas), alergiile respiratorii, obiceiurile vicioase, moștenirile genetice, pierderile de spațiu pentru erupția dinților permanenți din cauza cariilor dinților de lapte sau a pierderii acestora din diferite motive conduc la anomalii dentofaciale de la moderate la severe în perioada de erupție a dinților permanenți.
Unul din cinci copii de vârstă școlară prezintă o problemă severă de ocluzie (mușcătură). Consecințele pe termen mai lung sau mai scurt sunt legate de probleme de dezvoltare a creșterii coloanei vertebrale, asimetrii de creștere, probleme ale articulației temporomandibulare care pot ajunge până la migrene severe, probleme de deglutiție, probleme parodontale ușoare sau severe.
Mare atenție la copii!
Este foarte important să examinați dinții copilului dumneavoastră pe măsură ce erup dinții permanenți. Deși copiii cresc diferit, există anumite perioade medii de apariție a dinților permanenți. Iată câteva semne care pot indica necesitatea unui tratament ortodontic în perioada de creștere:
[*]pierderea prea devreme sau prea târziu a dinților de lapte[/*]
[*]dificultate în a mesteca sau a mușca[/*]
[*]înghesuire, poziție incorectă sau blocarea erupției unor dinți[/*]
[*]articulații cu sunete sau care se blochează la deschiderea și închiderea gurii[/*]
[*]mușcarea obrajilor sau a cerului gurii[/*]
[*]dinți care nu se ating deloc[/*]
[*]maxilare și dinți care sunt disproporționați față de restul feței[/*]
[*]sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continuă peste vârsta de 6 ani[/*]
[*]dinți din față de sus care ies în afară[/*]
[*]dinți de lapte care nu cresc să ajungă la același nivel cu vecinii lor[/*]
[*]dinții din față de sus care mușcă în spatele dinților de jos[/*]
[*]dinții din față de sus care acoperă mai mult de 25% dinții de jos atunci când dinții din spate sunt în contact[/*]
[*]bărbie mică sau bărbie foarte proeminentă[/*]
[*]dinți vecini care se înclină în spațiul apărut prin extracția sau căderea dintelui dintre ei[/*]
[*]liniile de mijloc superior și inferior nu coincid[/*]
[*]dinți tociți inegal[/*]
[*]dinți care deviază de la mijloc când copilul închide gura[/*]
[*]exces de spațiu între dinți după ce au apărut caninii permanenți superiori[/*]
[*]zâmbet rușinat când încearcă să-și ascundă dinții cu mâna sau zâmbește cu gura închisă[/*]
Principalele probleme ortodontice care pot apărea în perioada adultă sunt: probleme parodontale, cum ar fi retracții ale gingiei, apariția sensibilității dinților lângă gingie, tocirea dinților, pierderea osoasă graduală cu apariția mobilității dinților și la un moment dat pierderea acestora; probleme ale articulației temporomandibulare cu manifestări diferite: dureri de cap până la migrene, dureri de ureche, dureri la nivelul gâtului, dureri la nivelul coloanei vertebrale și deformări ale acesteia. Asfel de situații mai complicate necesită cooperarea medicului ortodont cu alți medici specialiști, cum ar fi: paradontolog, implantolog, chirurg maxilo-facial, posturolog, protetician.
Din fericire pe de-o parte și din nefericire pe de altă parte, dinții se mișcă toată viața. Astfel că dinții aflați în poziție incorectă, precum și mușcătura incorectă se pot corecta la orice vârstă, copil sau adult. Problemele de ortodonție se pot rezolva mult mai ușor în perioada copilăriei, în perioada de creștere, dar nu este exclusă remedierea lor și în perioada adultă.